Sztorizás a női hajról

Ki merjük jelenti: a nők egyik legmeghatározóbb, legbecsesebb kincse a hajkoronájuk. Időt és pénzt nem sajnálva igyekeznek a legtökéletesebb megjelenést elérni.

Meglepő adat, hogy a korai régészeti leletek arra utalnak, hogy ez 30.000 éve sem volt másképp. Már a Vénusz szobron is láthattuk a gondos hajviselet jeleit. Évezredek óta hagyományosan fennállt, hogy a nők haja hosszabb, mint a férfiaké, mára ez azonban feledésbe merült: a jelenünkben nincsenek ilyen szabályok és tabuk, mindenki olyan frizurát visel amilyet szeretne. Jó ideig viszont elég volt, hogy a nő levágatta a haját és akár férfinak is álcázhatta magát. Ez olyannyira igaz, hogy az amerikai polgárháború idején nagyon sok hazafias érzelmű nő úgy épült be a hadseregbe, hogy rövid úton megszabadult a hajkoronájától. Természetesen vallási és spirituális tényezők is beleszólhattak a nyiratkozásba. Előfordult azonban olyan is, amikor ez a változás nem önkéntes volt. A nők büntetése gyakran a nőiességük (hajuk) elvétele volt. Emlékezzünk vissza a Trónok Harca ikonikus jelenetére, amikor is Ceiser Lannistert végigvonultatták a városon meztelenül és rövid hajjal. Ahogy korábban is említettem, ez ma már nem így van. Nagyon sok rövidre nyírt, ámbár stílusos, nőies frizura hagyja el a fodrászatokat. Vannak akik gondosan alakítgatják még egy bolti túrához is, viszont akadnak, akik csak különleges alkalmakkor cicomáznak. Régen a felsőbb rétegekben a nők idejének jelentős része azzal telt, hogy a hajkoronájuk szép legyen. Minderre úgy volt idő, hogy annyi volt a feladatuk, hogy jól nézzenek ki. Álommelónak hangzik, de ezzel együtt járt, hogy nem volt beleszólásuk nagyjából semmibe. A 20. század elejére nagyon sokan rövid hajat vágattak tiltakozásuk jeléül.

Összefoglalván a kis történelmi kiruccanást: hála a múlt idők erős nőinek, ha ma a fodrász székébe ülünk, szabadon dönthetjük el, hogy egy szolid hosszú, egy rövid tüsis, vagy egy rivalkodó színű hajat készítettünk. A múltból biztosan irigykednének erre a hatalomra.

#sztori #elegante #barber #fodrászat #győr #haj #hajkorona #frizura #fredy #barbershop